Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Sunday, July 1, 2012

Solok Lada


Solok lada, dah dekat nak puasa ni cuba2 buat solok lada, menjadi pun, sedap dimakan dgn nasi kerabu. Guna ikan kembung yg sederhana besar 4 ekor dpatlah lebih kurang 12 biji solok. saja guna warna merah nampak cantik skit colourful. Ada orang buat rebus dulu ikan baru tumbuk dengan segala bahan. Tapi yg ini saya tak rebus ikan, tp guna ikan mentah asingkan dgn tulang, tp susah skit kerjanya sbb daging ikan mentah mesti keraskan. Tp org kata sedap buat cam tu sbb manis ikan lebih terasa. Tumbuk dengan kelapa parut 1 1/2 cawan, dan bwg merah 5 ulas, bwg putih 1 ulas, gula sedikit aje, garam, halia skit dan lada hitam satu sudu kecil. siap susun solok dlam periuk letak santan rebus sampai kering.