Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Wednesday, November 21, 2012

Karipap memang tiap bulan kena buat


Karipap makan kegemaran keluarga mungkin sbb rasanya masin so tak muak mcam kek, makan karipap pun boleh kenyang mcm makan nasi gak, sebab ape, tentulah intinya yg dipenuhi ayam. x macam org jualtu. kentang sesaja.  Sebanarnya hari ni saja masuk gmbr karipap ni dah terlanjurkan cerita pasal kek buah tadi. Rumah saya mmg sentiasa kena beli ayam sebab anak mmg suka makan ayam, tp kami dah muak, tepi demi anak kenalah ikut selera anak. Anak  mmg suka makan chikenchop. Dalam seminggu tu 4 kali kena buat chikenchop.  Dikuantan ni mmg susah nak cari ayam yg jual asing asing maksudnya kepak, peha, leher, dijual secara berasingan. Kalau dikedai cina, atau pasar raya adalah. Tapi tekak mmg x boleh terima kalau ayam kedai cina atau pasarraya, kenapa harganya lebih murah dari pasar, pelikkan, dimana dia dapat ayam tu, ada org kata dari luar negeri, warna ayam tu ppun dah pucat lesi. Kekadang tu nampak satu lori yg penuh dgn rak tersusun dgn ayam beku, setiap seekor dibungkus dgn plastik, kemas aje. Orang niaga beli ayam nilah sbb murah.  So kalau beli ayam di pasar Ktn, atau pasar malam, kenalah beli sekor. anak lak memilih, kalau buat chikenchop bahagian kepak, peha, dan yag berkulit dia sukalah, bila bahagian dada tu kenalah simpan, kdg2 tu buat perencah mi, nasi goreng ke, kadang2 bakar, tp yg pasti x jemunya inti karipap. Jadi tu kerja saya sebulan sampai dua kali buat karipap. Kdg2 pau pun buat juga, inti karipaplah ape lagi.

 Saat yg membosankan masa buat ni lah.
Inti dah siap
mengentellah pulak
siap kelim
menggoreng
Sedia untuk dimakan. Gemok2 makan 3 dah kenyang.

Xperlu resepi sentiasa ingat.


Tuesday, November 20, 2012

Mix fruit Pound cake


resepi kek ni saya copy dari blog masak2 yg sgt popular "Dapur tanpa Sempadan", Hobi saya intai blog masak2, tp yg paling disukai blog ni lah, sbb resepinya mudah, lagi pun mmg menjadi, kira x tipulah. Kalau blog masak yg lain tu, tengok gambar bukan main lawa, tapi bila buat x jadi. Lama2 jadi boring mencuba resepi. Kek yg saya buat ni sepatutnya letak buah campuran, tp saya x letak. sebab2 tertentu. First time buat terus jadi. Ape2 resepi dllm blog saya, sekadar ingatan diri sendiri aje, sebb simpan dalm buku, bimbang hilang, so masuk dlm blog dah tentu selamat, Ape yg saye masak dah menjadi, masuklah dalam blog ni. jadi bolehlah sesiapa nak mencuba. Kek ni mmg sedap rasa lemak, dan manisnya elok2 aje. Masa tu lak makan tengah panas itu sedap sangat agaknya.

resepinya
180 gm mentega (butter)
140 gm gula perang
2 biji telor A
220 tpg gandum      )
2 camteh b.powder ) ayak
120gm mix fruit
100 ml susu cair
1 cam teh vanila
Panas kan oven 170 C

Putar mentega dan gula perang masuk telor satu persatu puar hingga kembang.
sementara itu gaul mix fruit dgn tpg gandum

Masukkan tpg yg bergaul dng fruit tadi dan susu cair berselangselang, tambah esen.
Bakar selama 45 = 50 minit.   senangkan.
Gambar kek diatas x elok maklumlah tengah panas dah dikeluarkan, org yg membuatnya bukan pandai sangatpun.

Friday, November 2, 2012

Bukit Merah, di Taiping, Perak

sebenarnya ni kali ke 2 kami ke Bukit Merah, kali pertama dulu 9 tahun yg lalu

Bot untuk keseberang (pulau)

Dalam bot

Naik chairlif bayaran untuk sorang 7 ringgit


Sekeluarga mandi kolam, tp kalau dibandingkan dgn Gambang, Gambang lagi best, keluasannya mcm gambang gak tapi gelongsor untuk kanak2 dan dewasa x best.


Abah dan kwnnya naik gelongsor tp gelongsor sini x best
posing jap
Balik dri taiping kami singgah di CH, disini pun pernah dtg 6 thn dulu. tp kali ni shopping terus balik. sbb dulu dah rayau habis.
Abang dgn gaya tersendiri