Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Tuesday, September 9, 2014

Resepi Bingka Labu

Kuih yg berasaskan labu, keledek, ubi kayu dan pisang mmg kegemaran saya. Kekadang tekak teringin nak makan kuih tradisional tapi nak membuatnya tiada masa. Eh house wife pun tak ada masa nak masak? selalu org sangka surirumah ni relak aje, tapi saya rasa setiap ruang masa dipenuhi dengan entah ape2. Pagi2 lagi anta anak sekolah lepas tu entah ape2 lg. sedar2 dah nak jemput anak balik sekolah. Sedar2 hari dah magrib. Tak perlulahh cerita satu persatu nanti dikata menunjuk2 pulakkan.

Oklah dalm sebok2 tu jadi jugak bingka labu ni.

Kacau dgn whisk

labu yg direbus asingkan dgn kulitnya

Gaul labu tu  sekali dgn bahan tadi

Tuang dalm pemaggang ajaib yg tlh di sapu planta dan panaskan

Penuh sangat pulak

Bila agak sejuk (suam2) ambil pinggan yg leper dan besar kepit mcm tu dan terbalikka



La...terhangus lak, itulah sepatutnya bakar selama 40 mnt aje, konon nak garing tambah 15 mnt lg.

Resepi ni dr Mat Gebu, sesiapa yg suka pd blog masaka pasti kenal nama tu

resepi untuk ingatan diri sendiri atau sesiapa yg nak cuba, mmg sedap cubala

4 biji telur
200 ml air
300 santan pekat
200 gm t. gandum
180 gm gula halus
1/2 sk garam
1 sk ese vainila

kacau telur dan gula dulu dengan whisk campurkan semua bahan kacau lg
masukan labu  ooo... ye sukatan labunya

450 gm labu manis

kalau gi kedai tu agak2 sebiji kecil aje. Labu manis mana ada besar mcm labu kg kan.