Sunday, July 14, 2013

Cara buat Jeruk Maman

Maman sejenis sayur juga lebih kurang macam bayam, tapi ada sesetengah orang tak kenal apa itu maman. Di temerloh (kg saya) sangat popular ni. Masa kecik2 dulu selalu tengok emak tanam maman di belakang rumah. Kalau bulan puasa maman sangat digemari sebab boleh buat jeruk. Jeruk maman ni lebih kurang mcm jeruk petailah.
Maman yg kelayuan (dri temerloh)


Dah siap basuh toskan.

Semalaman aje dah jadi jeruk dan boleh makan
 
cara buat jeruk senang aje letak air masak, nasi sejuk sesenduk, garam kasar sesenduk. Tak perlu rebus maman tu.Oh ya cara memotong maman guna tangan aje macam memotong pucuk paku tu, batang yg lembut aje ambil. Cara makan lak letak cili padi makan dengan nasi macam jeruk petai tu. Tapi nak buat gulai lemak cili padi pun boleh, letak ikan. Ikan ape2 yg sesuai mcm patin, parang atau kembong.

4 comments:

  1. Kawen ngan orang pahang baru tahu pasal jeruk maman ni... Kat Terengganu mungkin ada jugak tapi arwah mak mungkin x makan jadinya tak popular dikalangan keluarga.

    X pernah makan lak walaupun ada je kadang2 mak ngah (mak saudara kat kg.temau) masak.

    Kalau wat masak lemak mesti sedap jugak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul buat gulai lemak mmg sedap, maksudnya gulai lemak cili padilah, Maman tu boleh buat gulai samada yg dah dijeruk atau belum. Tulah setiap negeri ade je makanan yg pelik2.

      Delete
  2. emm sedapnye jeruk maman,wat gulai lemak cili padi letak ikan tenggiri fuh sedap....blk kg minggu lepas mak masak gulai maman...mmg terbaek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa org pahang jaranglah yg x suka jeruk ni, Sempat balik kg berbuka dgn emak ye, tentu seronok.

      Delete