lamanya tak buat lepat ubi, dah setahun lebih. Baru2 ni cuti sklh cubalah buat itupun bila abah beli ubi di pasar malam. Tengok ubi dah ada mula terpikir nak masak apa ya. Buat lepatlah teringin lak. Tau tak lepat ubi ni maksud ubi tu ubi kayulah bkn ubi keledek. Resepi turun temurn ni bukan ada sukatan main agak2 je. Takut gak tak jadi, tp cuba jugalah, yg penting petua2nya mesti ingat. Bahan2. gula pasir, gula kabong, kelapa n daun pisang. Ubi kat bandar ni tak mcm kt kg. bentuk besar2. klau yg besar tu bila sagat akan keluar air yang agak banyak warna kuning. Haa... air tu mesti buang kalau tidak lepat tu rasa sedikit pahit. tp ubi abah beli ni kecil dan kurus aje . bila sagat ok aje.
dulu masa blm kawin masa buat dgn mak, lepat ubi colour putih aje, sbb tak bubuh gula kabong. tp bila dah kawin ni abah tak suka tanpa gula kabong sbb mak dia selalu buat cam tu. Ikut je lah. Kalau dah tau cara buatnya senang aje. Gula kabong tu keras kan jd rendam dgn santan lebih awal, kemudian baru sagat ubi. jadi kerja boleh jd cepat. abah(husban sayalah) mmg suka kuih berasaskan ubi ni. Tp skrg ubi di Ktn ni dah rm2 sekilo. Klau dikg belambak belakang rumah. Emm satu lagi saya takut nak beli kuih yg menggunakan daun pisang ni. sbb org berniaga mungkin tak basuh daun tu. Tau je lah klau buat banyak2. beli kat kedai terus potong dan letak ubi eeee gelinya. Saya ada nmp satu peniaga masa tu pasar ramadan kt sinilah. Saya beli ikan bakar terpaksa menunggu sbb ramai org, pastu dia ambil daun pisang dibelakang gerai tu yg masih berikat dan ada tanda harga terus buka cuma lap dgn tuala yg entah bersih atau tidak. Yalah masa larat ni boleh lah masak sendiri bila tua nnti klau nak makan cam na, kena beli gak. Anak2 nak buat? langsung tak mau belajar. Mereka lebihminat bljr masak western.
No comments:
Post a Comment