Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Thursday, September 27, 2012

cara buat cendol

Acuan cendol
Kacau tanpa henti
Dah jadipun. resepi cendol sebagai ingatan diri sendiri dan anak2, atau sesiap yg nak buat

2 cwn tpg beras
5 cwn air biasa
1 sudu kecil kapur makan
13 helai daun pandan
Blend daun pandan dengan 5 cwn air tadi.
sikit garam
campur semua dan tapis dalam bekas yg sesuai, kacau selalu supaya tidak bketul, sampai pekat dan kilat
kemudian letak dalam acuan tekan dalam air sejuk yg siap menunggu,
simpan dalam peti, dan bole dimakan sehingga seminggu camtu

santannya pula dari sebiji kelapa campur 600ml (ikut suka kalau suka pekat lebihkan kelapa) masak atas api campur kan daun pandan.

air gula merahnya gula kabong sekeping campur 1 cwn gula passir masak atas api sampai larut

2 comments:

  1. Bestnyer....
    Makan memang la sangat-sangat suka..
    Tapi nak buat...mmmm..takut tak menjadi la.. hihi

    Panas2 camnih best kan makan cendol... pastu makan ngan goreng pisang... :-)

    ReplyDelete