First time cuba terus jadi. Resipi untuk ingatan sendiri atau sesiapa nak cuba
4 cwn tpg gandum
1 cwn tpg beras
1 cwn air (tambah 3 sudu lbih kuranglah)
1 biji telur putih
sedikit garam
sedikit tpg ubi (tpg gandum pun bleh)
Tpg yg 2 tu dicampur sekali, bubuh garam, telur tu pukul jap, masuk dlm tpg , masuk air, uli sampai licin
perap kejap. Pastu masuk mesin mee.
Masukan tpg ditempat ape ye supaya jadi nipis (sebenarnya kena nipis baru cantik). Lumur kan dengan tpg ubi/gandum supaya x melekat
Pastu masukan di tempat yg ini pula supaya jadi macam kuey tiowlah
Bila air yg bercampur miinyak mengelegak masuk kuey tiow rebus 3 minit
Agkat siram dgn air paip, toskan kmudian gaul dgn minyak masak
Petang tu kami goreng tp tak jadi basah macam kat kedai tu. Tapi sedap aje .
Hari tu saya buat sseparuh dari resepi diatas sbb nak mencuba dulu tapi dapat lebih kurang 800 gm boleh makan seramai 4 org.
Rajinnyer Mak Ndak..buat sendiri kuey teow..
ReplyDeleteBagus gak, kita boleh menjaga kebersihan makanan kita tu..
Beli memang mudah la.. cuma dari segi kebersihan tak dapat la nak pastikan..
Bile lah boleh nak merasa air tangan mak ndak nih... =) Nampak aje pundah sedap, belum lagi cuba makan..
bagus jugak ni kan..susah nak dapat kuetiau buatan melayu
ReplyDeleteDiana mak ndak x pandai sgt masak2 ni tapi minat memasak
ReplyDeleteNekcik, betul tu, susah nak cari kuey teow melayu punya, kalau mee kuning tu ada di Ktn ni tp kena pegi pasar besar.
assalam,
ReplyDeletekalu pandai buat sendiri jimat dan menyakinkan...
mmm sedapnyer kue teow goreng tu..
TQ Bunda, betul tu klau di p/raya berdekatan dgn perumahan saya ni, kuey teow ke mee kuning ke, semua bukan melayu, Nasiblah jadi, bolehlah buat selalu
ReplyDeleteSalam
ReplyDeletejenama pasta maker guna apa?
w/salam, mesin mee/kue teaw tu beli di giant. harga lebih kurang 40 ringgit. untuk kegunaan famili bolehlah. Takde jenama pun.
Deleteok terima kasih byk2 :)
Delete