Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Tuesday, September 18, 2012

Buah perah, keladi kemahang dll di pekansari Raub

Buah perah
Isi buah perah rasanya sangat lemak, lebihkurang rasa mcm biji nangka rebus, tapi buah perah lg sedap

dodol gula melaka yg sgt sedap dr Dong,
dodol Dong,  hiiiiii sedap betul, dodol kegemaran family kami
keladi kemahang, kalau balik raub mmg tak miss, yg ni kena beli, kalau x pandai masak mmg gatal jadinya, untuk hilangkan gatal kena rebus letak cuka makan, pastu toskan baru masak tempoyak campur daun kesum. Ada jua org kata rebus dgn air beraspun boleh hilang gatal.
tengoklah pucuk paku yg masih bergulung, segar, kat kuantan mmg tak ada cam ni
gula kabong
Inilah namanye "Jangat lembu ke kerbau ke" di raub mmg popular ni, masak dengan rebung jeruk (masak lemak boleh, masak tempoyak pun boleh). Jangat ni ialah kulit lembu atau kerbau (nantilah tanya husban) kulit luar tu dikikis, kemudian direndam dgn air. jemur beberapa hari, Pastu xtau lak camna, nntilah kena tanya org Raub.
ikan air tawar xtau nama ikan tu
isirong, ni org Jerantut sangat tau sebab makanan ni popular di Jerantut. Ia boleh dibuat dari isi biji getah juga dibuat dari buah perah. Yg ini isirong buah perah. Xberapa tau sgt masak ni, cuma suami ajar buat lempeng macam lempeng tepong tu. Caranya tumbuk lumat2 dgn lada kecil campur lada besar. Pans kan kuali letak  minyak sikit masak sampai garing, kemudian makan dgn ulam2 dan nasi. Masa dgn puck paku pun boleh. Campur aje dlm kuah lemak puck paku.
macam psr malam keadaan rumah kami, tengok pisang lemak manis lah, pegaga, belimbing buluh entah apa2 lg. Seminggu nak menghabiskan barangan pasarmalam ni.

2 comments:

  1. Saaaaaaaangat lama dah tak makan buah perah..
    Balik Raub nak pergi cari la..
    Tapi pasarsari tu ari apa ye..? Weekend eh?

    ReplyDelete