Entah ape2 lah resepe saya ni, ni resepi dari daun2 herba, sesaja nak cuba sebab pokok mengkudu kat rumah ni sangat subur, sebab selalu cantas. Kalau tak cantas dia meninggi dan rendang sangat, nanti gelap pulak rumahkan. Sebenarnya daun mengkudu ni juga boleh buat kerabu dan kari, kata kekawanlah. Tapi saya cuba masak lemak dulu. Sebenarnya orang melayu dulu suka makan sayur2 yg berubat tapi pahhit macam ni, contohnya pucuk betik, bunga betik, pucuk kayu, peria katak
Kalau dalam pantang dulu daun2 mengkudu ni buat mandi waktu pagi, campur dgn daun2 lain, seperti daun lengkuas, serai wangi, bunga2.
Daun mengkudu
Bila rebus jadi warna hitam
Ini gulai lemak daun mengkudu, potong2 lah dulu biar kecil2 sikit
Menu kami hari ni, goreng ayam, goreng sawi, gulai telur, msk lemak daun mengkudu
Kita ni kalau masak seeloknya kalau yg laut sesama laut, maksudnya ikan, ketam (seafood), kalau yg darat mcm ayam, daging, telor. Tak boleh dicampur makan ayam goreng lepastu udang masak lemak itu tak bolehkan. Makan pun ada caranya supaya sentiasa sihat. Dekat rumah bolehlah buat macam tu kalau kat kedai semuanya becampur aduk yg laut nak makan, yg darat nak makan. Entahlah bila bercakap soal kesihatan mmg sangat penting makan pun kena jaga. Yg pahit sangat elok, tapi yg manis yg kita sangat suka.
Ini burung enggang namanyakan, tak psti lak, burung ni suka duduk kat pokok mengkudu ni sambil makan buah mengkkudu yg kecil2 tu. siap bersuap suap lagi romantikkan. Rasanya sepasang ni. Adik bagi nama dodo yg besar tu yg kecil tu nini. suara burung ni mmg bising. Ni ambil gambar dari tingkap bilik so kelabulah gambarnya, bila buka tingkap, dia lari x boleh nak ambil gambar,
Salmiah, rasa masak lemak daun mengkudu ni sama macam rasa masak lemak pucuk ubi ke?
ReplyDelete1st time tengok menu ni.
He..hee. saya pun 1st time masak dan makan, Mengkudu ni rasa pahit sikitla. Pucuk ubi tak pahit.
Delete