Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Sunday, July 19, 2020

Cara Buat Tempe

Masa PKP aku cuba belajar buat tempe, resepi hasil google, mula2 tak menjadi, lama2 menjadilah, sangat cantik. Petuanya kena bersih, kacang soya tu bila dah di buang kulit, kerja2 akhir tu, aku mmg tak pegang dengan tangan, tapis , sudu, besen dsbnya aku jirus dgn air panas. Baru tempe tu cantik dan tahan lama. kalau tidak cepat hitam.

Cara2nya.

resepi ini utuk 1 kg kcg soya
Rndam kcg soya 2 jam atau lebih
Rebus selama 1 jam
Rendam dgn air rebusan tadi selama 8 jam atau lebih, sambil2 tu boleh buang kulitnya
Bila cukup 8 jam atau lebih, rebus 1/2 jam lg
Pastu tapis airnya, Peiuk tadi keringkan masukkan kcg soya tadi dlm piuk, kacau dgn api kecil, agak2 kering tutup api, pindahkan kcg soya dalam tapis besar angin2kan. bila kering masukkan ragi 3 sudu (utk 1 kg kcg soya)
Gaul rata, kemudian masukkan dlm plastik, strilkan plastik tu, cucuk2 lubang plastik tu ye, lbhkurang 20 cucuk guna pencungkil gigi. Kalau nak letak dlm daun pisang pun boleh gak. Oh ya masa simpan tempe yg telah dibungkus tu di tempat gelap dalam lemari ke, dlm kotak ke.  Ok selamat mencuba

tempe rupa gina bila 24 jam , masih belum penuh kulat nya.

Tempe rupa gini bila 10 jam

Tempe yg tak menjadi, nampak kehitaman, sbb tak jadi ialah, tidak menjaga kebersihan. Masa ni sy guna senduk kayu yg tak dibasuh dgn air panas. Jgn guna yg kayu2, guna yg stainless steel.

Rupa tempe yg hitam, ni baru naik kulat ni, maksudnya tempe ni baru di penuhi kulat tp dah hitam

Cuba juga goreng, ok je masih boleh makan, tp lerai jadinya sbb kulat tu tak banyak kot

Buat goreng belada

Tanda2 tempe tak menjadi ialah bila kulatnya memenuhi kacang soya tu, warna hitam dah muncul. Tempe yg menjadi ialah, langsung tiada warna hitam, saya cuba letak 2 hari di suhu rumah. kemudian letak dlm peti selama 3 hari, masih sedap di goreng. Kalau hendak tahan lama lagi apabila kulat dah penuh (lehih kurang 30 jam) masukkan dalam frezer. Bila nk goreng kuarkan awal skit. Selamat mencuba.

2 comments: