Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Monday, May 21, 2012

Petua mencerahkan mata

Daun sireh yang merimbun
bercampur aduk dengan daun kari. pokok2 ni semua jiran sebelah yg tanam tapi macam sendiri punya sbb pokok sireh, daun kari, pandan, pucuk manis menjalar masuk dalam tanah saya, memang senang dpt jiran yg    rajin mcm ni, kita pun tak kisah pokok tu menjalar, dapat lah guna sekali.

Daun sireh banyak kebaikannya, dia boleh mencerahkan mata, malas dgn rajin je, tapi malas lebih. caranya rebus daun sireh kemudian ramas2 bila suamlah, bila sejuk basuh mata, maksuknya basuh muka biar kena mata. Tapi cara yg senang cuma beli aje Permata hijrah.
Inilah pencerah mata Permata Hijrah, cuma semburkan dalam mata, yg ini paling murah harga RM30, bagi mereka yg baru kelabu mata, yg harga ratus2 pun ada untuk yg rabun berbagai peringkat. Botol kecil tu ubat resedung.  Pencerah mata ni ok,sejak menggunakan mata tak ada rasa kelabu macam dulu. kalau dulu bila membaca lama sikit mula mata jadi kelam, maklumlah umur dah meningkat. Buat masa tak perlu bakai spek lg, Dulu dalam paper ada cerita seorang lelaki tua umur lebih 100 thn mampu baca quran tanpa pakai spek, katanya dia tak minum ais dan amalkan makan ulam dan sayur.

Tuesday, May 15, 2012

Pergelangan tangan patah dan parutnya

Lihat nampak parut kesan operet dulu, padahal dah 4 bulan setengah dah.  Inilah bagai dikata luka ditangan nampak parutnya, luka dihati siapa yg tahu. Betul ke tidak peribahasa tu. Drive pun baru boleh itupun dekat2 aje, adalah sebulan dah boleh drive.Kalau memasak, basuh pinggan ke memang menyeksakan, sakit urat2 tangan, urat ibu jari terutamanya, jadi buat kerja dapur kena slow2, saya baca berkenaan patah ni, artikel tu kata kalau sendi berpusing tu yg lambat sembuh. entahlah....

Inilah kalau usia dah lanjut, urat  dan tulang dah reput belaka.  Kalau budak patah sikit2 tu saya rasa lebih baik jgn gi hospital mmg menyeksakan dengan simen yg merimaskan.  Kalau urut dgn bomoh patah lg cepat kesannya mcm di Ktn ni mm/g banyak bomoh patah yg handal2.

Saturday, May 12, 2012

Roti, gebu dan sedap sangat

Roti resepi Kak Pah memang menjadi. first time cuba terus menjadi. Tak rugi gi belajar dengan kak Pah.  Banyak tip2 kak bagi, dia memang tak kedekut ilmu, cukup ikhlas.  Baru hari ni berpeluang buat roti, pagi2 terus buat maklumlah hari cuti sekolah, so xlah terkejar2 nak hanta anak sekolah.

Sebenarnya bila makan roti rasa puas semacam, tambahan tengah panas2, tak macam kek, kalau makan terus jadi lapar sbb rasa manis, tp roti ni kalau makan rasa kenyang, sbb tu dah banyak kali buat roti tapi kali alhamdulillah menjadi. Saya guna susu penuh krim dan susu tepung apalagi memang laZatlah rasanya.
resepi roti untuk sendiri2 aje sbg ingatan
      230 ml air
       1 biji tlor
        95 gm gula
        1 camt garam
        50 gm shortening
        45 gm majerin
       500 gm tpg high protin
        15 gm yeast (mauripan
         sedikit susu tepung
         1 camt. pelembut roti
Ikut je mcm bahan2 di atas letak dalam mangkuk dan uli, perlu diingat jgn guna tpg selain hight protin, nnti x jadi, juga jangan guna butter, mesti ikut sebiji mcm resepi diatas ok, uli dgn tangan pun boleh, orang kata buat rotini akan jadi elok kalau mood kita tengah elok.

Wednesday, May 9, 2012

cuti-cuti malaysia

Sementara cuti kak de panjang,kami ke KL sambil jumpa anak2 disana, sambil jalan2, tengok suasana KL waktu malam.

Puding laici Kak De



Makanan kegemaran anak-anak, kebetulan cuti semester yg agak panjang ni, Kak de cuba2lah masak, inilah masakan yang dikira berjaya juga, mee kari, spaggeti, puding laici dan roti gulung.  Tapi puding laici tu mmg kegemaran kami sekeluarga, cara buatnya cukup mudah, satu paket agar yg kecil, 2 cwn susu cair, 4 sudu tepung kastad, separuh tin laici gula 2 senduk dan air 2 mangkuk sedang. masak agar dgn gula dulu, kemudian bila larut masuk laici dan airnya sekali, masuk susu, kejap je terus tutup api.