Welcome to my blog~

~Welcome to my Blog~

Marilah sertai blog saya , Follow blog ni , saya follow semula

Tuesday, December 2, 2014

Cara Buat Bubur Asyura Pantai Timur

Sekarang dah bulan Safar kan. Bubur asyura ni saya buat di penghujung Muharam dulu da...cuma lambat keluar citenya.  Seingatnya berpuluh tahun dulu pernah menolong mak buat asyura ni, tapi beranikan diri nak cuba juga buat sbb teringin nak makan.

Kawasan perumahan ni ada juga buat asyura, tapi tak termakan, lain betul rasanya.  Bukan nak kutukk tapi lain tempat lain rasanyakan.. Orang utara lain, orang selatan lain. Jadi sebab tekak ni boleh masuk asyura kelantan aje. Kalau asyura johor lagila tak boleh telan.  Kalau orang johor pulak mungkin dia kata asyura org kelantan tak bleh telan.  Gitulah di Malaysia ni lain negeri lain cara masaknya.  Tapi kami di Pahang ni mmg ramai org kelantan kat sini, so cara masak asyura pun mmg cara kelantanlah.

Inila rempah asyura, beli di pasar besar Kuantan, rege 4.50 rasenya. Ade tertulis rempah asyura di pembungkus tu.

Mula2 rebus beras dan kacang hijau dan kacang tanah, Beras tu satu pot aje, tahu pot kan, maknenya 1 tin susu. Kcg hijau tu agak2 je 1/3 pot ke dan kcg tanah segengam. Saya pakai hentam je,

Keledek 2 ketul labu agak2 1/4 biji kecil. Rebus setengah masak pastu campak dlm beras tu. Sepatutnya ubikayu dan jagung kena letak, tapi takde pulak kat kedai ari tu.


Rempah asyura tadi setengah cawan atau lebihkan sikit, di gaul dengan bawang putih, merah, halia, serai, bawang goreng, gaul semua sekali. bawang2 tu agak2 je, tapi serai mesti lebih baru sedap, ari tu saya letak lapan batang. Pastu daging, dan ayam pun direbus ye, carik2kannya campur dlm kuali tu ye, daging kena banyak baru sedap.Jangtan lupa kerisek pun kena bubuh.


Camprkan ke dalam beras tadi

Campur santan ye, da jadi warna maacam ni kan, kalau nak gelap lagi warnanya campur gula kabong atau kerek.  Masa ni kita campurkan gula atau garam, kalau nak dua rasa bahaagikan 2 bhg. Satu bahagian letak dalam periuk lain, letak garam, dan satu lg letak gula. Tapi saya suka yg mnis aje.

Da pekat kan, kena kacau selalu kalau tak berkerak, mmg penatlah sikit bab mengacau ni, tapi kalau dodol lg memenatkan.


Dgn satu pot beras tadi dapat 2 dulang

Bila sejuk potong, x cantikpun, patutnya kena kacau lama lagi sampai likat. Tapi rasanya sangat sedap, nnti boleh buat lagi sebab rempah masih banyak.


No comments:

Post a Comment