Lama benar tak letak cite masak2, baru2 ni dapat telor itik free, ipar dari kampung bawa. Tengah2 masak baru teringat nak tanya kekawan. Masa tu masak 6 biji. Saya nak tau macammana nak jadi kan telor tu cantik bulat.
Kawan pun bg petua, katanya panaskan air dalam periuk dan masukkan sebiji telor ititk, bila mengeras ambil telor dgn tapis. Saya pun dah siap 5 biji, yg satu tu cubalah.....
Cantik je telor itk ni
Tapi telor putihnya bertebaran. Bila dan siap sorang kawan ni kata , dalam air tu letak cuka. Laaa dah siap, telor dah habis....hi..hi.nantilah masak lain kali cuba letak cuka. Kata kawan tu kllu letak cuka telor putih melekat semuanya. Ye ke... nnti cuba.
Cuba bayangkan klu org masak 200 biji telor itik , tentu santan tu xelok lama2 didihkan. Jadi mereka akan rebus dalam air dulu. Pastu baru masuk dlm santan yg siap dengan awas2nya. Tau awas kan?. Maksudnya lada serai, kunyit dan sebagailah.
Laa terok benar gambar ni, lupa nak begambar sebelum makan, dan semalaman baru begambo. Didihkan semula dekat nak makan. maklum baru kuar peti sejuk. Ok selamat mencuba ....
p/s : sambil masak sambil berwassap, kebaikan dan keburukan berwasap . hi...hi
No comments:
Post a Comment