Kuih cara kami ni antik sikitlah, guna acuan bahulu he..hee...Acuan kuih cara memang tiada kat rumah ni. Acuan bahulu ada berbagai2. Nak tau di mana acuan ni saya dapat, bukan beli tapi kutip je kat kampung. Acuan ni orang tak pandang, letak kat belakang rumah aje. Mungkin dah termasuk dalam golongan besi buruk,Tapi acuan tembaga ni mahal, saya ambillah buat koleksi barang antik.
Ini acuan bahulu, tapi jadi acuan kuih cara pun boleh. hentam ajelah, asal rasanya kuih cara. oklah kuih cara saya dinamakan kuih cara antik sebab bentuknya berbagai2 ada bentuk ikan, rama-rama, buah kana dan macam2 lagilah.
siappun kuih cara antik
Saiz kuih ni agak besar dri yg orang jual tu, jadi tak boleh masuk satu-satu dlam mulut. Sedap ni kalau tengah suam2 tu bila masuk kemulut tak sedar dan 10 ketul. he..he...hanya pengemar kuih cara je yg kata sedap. Kalau anak saya yg 5 orng ni 2 aje yg suka, selebihnya jamah seketul aje.
Mcm ni cara buat dia, letakkan tepong jangan penuh sangat tutup kejap bila separuh masak tu letak intinya.
Ini satu lg acuan bahulu, tp buat bingka pun boleh
Ada 3 jenis acuan bahulu.
Panggil ape ni ye, alat buat kuih bahulu, saya mengutipnya di kg, daripada terbuang begitu saja baik ambilkan....nanti boleh buat bahulu mcm orang dulu2. Lepas subuh mengenjut sampai sakit2 lengan. Pastu bakar guna sabut kelapa. Bestkan kenangan dulu2 masa buat kuih ni. sampai berair mata kena asap sabut tu.
Sekarang orang tak guna lg alat ni, mixer yg canggih dah banyak kat kedai.
Ok ni resepi kuih cara
2 cwn tpg gandum
31/2 cwn santan
sebiji telor
sesdikit pewarna kuning
Garam secukupnya
Intinya
Daging yg dikisar atau cincang pun boleh
bawang besar/merah
sedikt rempat kurma
halia
tumis halia dan bawang kemudian masukkan rempah kurma, pastu daging, tambah air dan garam, perasa masak sampai daging lembut, dan pekat.
Hirisan lada besar
hirisan daun sup
No comments:
Post a Comment