Kuih yg berasaskan labu, keledek, ubi kayu dan pisang mmg kegemaran saya. Kekadang tekak teringin nak makan kuih tradisional tapi nak membuatnya tiada masa. Eh house wife pun tak ada masa nak masak? selalu org sangka surirumah ni relak aje, tapi saya rasa setiap ruang masa dipenuhi dengan entah ape2. Pagi2 lagi anta anak sekolah lepas tu entah ape2 lg. sedar2 dah nak jemput anak balik sekolah. Sedar2 hari dah magrib. Tak perlulahh cerita satu persatu nanti dikata menunjuk2 pulakkan.
Oklah dalm sebok2 tu jadi jugak bingka labu ni.
Kacau dgn whisk
labu yg direbus asingkan dgn kulitnya
Gaul labu tu sekali dgn bahan tadi
Tuang dalm pemaggang ajaib yg tlh di sapu planta dan panaskan
Penuh sangat pulak
Bila agak sejuk (suam2) ambil pinggan yg leper dan besar kepit mcm tu dan terbalikka
La...terhangus lak, itulah sepatutnya bakar selama 40 mnt aje, konon nak garing tambah 15 mnt lg.
Resepi ni dr Mat Gebu, sesiapa yg suka pd blog masaka pasti kenal nama tu
resepi untuk ingatan diri sendiri atau sesiapa yg nak cuba, mmg sedap cubala
4 biji telur
200 ml air
300 santan pekat
200 gm t. gandum
180 gm gula halus
1/2 sk garam
1 sk ese vainila
kacau telur dan gula dulu dengan whisk campurkan semua bahan kacau lg
masukan labu ooo... ye sukatan labunya
450 gm labu manis
kalau gi kedai tu agak2 sebiji kecil aje. Labu manis mana ada besar mcm labu kg kan.
No comments:
Post a Comment